ΚΡΑΤΗΣΗ
Elounda Beach Resort
Elounda Beach Resort
Elounda Beach Resort
Elounda Beach Resort
Elounda Beach Resort
Elounda Beach Resort
ΚΡΑΤΗΣΗ

Προορισμός Κρήτη

Οι πύλες της Κρήτης είναι τα δύο μεγάλα αεροδρόμια στο Ηράκλειο και στα Χανιά και τα πέντε λιμάνια στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Κίσσαμο και στον Άγιο Νικόλαο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσετε στην Κρήτη. Ένας τρόπος είναι να πετάξετε από την Αθήνα,της οποίας το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από πολλές διεθνείς πτήσεις ή διαφορετικά, εισέλθετε στην Ελλάδα με πλοίο από το Μπρίντιζι, την Ανκόνα, το Μπάρι ή την Βενετία της Ιταλίας και από εκεί να φτάσετε στην Κρήτη αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς.   Επίσης, ένας άλλος τρόπος είναι να πετάξετε αεροπορικώς απευθείας στην Κρήτη, καθώς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες απευθείας πτήσεις.

Ακτοπλοϊκώς, τα πλοία για Κρήτη αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, νότια της Αθήνας, αλλά αναχωρούν και από την Ρόδο, την Καλαμάτα και το Γύθειο, καθώς και από τα λιμάνια πολλών νησιών των Κυκλάδων και τα Κύθηρα.   Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια μειώνονται σημαντικά από Νοέμβρη μέχρι Απρίλη.

Αεροπορικώς, εσωτερικές, προγραμματισμένες πτήσεις στα αεροδρόμια της Κρήτης είναι συχνές από την Αθήνα.

Για την Κρήτη

Ο τόπος του Δαίδαλου και του Ίκαρου. Η γη των μινωικών βάζων και των διάσημων τοιχογραφιών. Φωτεινή και έναστρη, με τα μαύρα της παντελόνια και τα μαντίλια της στο κούτελο. Ρομαντική Κρήτη, με την θάλασσά της, τους βράχους και τα λαμπερά της οροπέδια. Κρήτη, η γη του κρασιού και του πικάντικου τσίπουρου. Η Κρήτη που δεν κοιμάται, ο τόπος των ατελείωτων εορτών υπό τον έναστρο ουρανό», αρωματισμένη με άγριο μάραθο και φρέσκο βασιλικό. Η Κρήτη που στροβιλίζεται, με τους χορούς σαν πόλεμους.

Η μορφολογία, η γεωγραφία και το κλίμα δημιουργούν έναν ειδυλλιακό τόπο, όπου βασιλεύει η ισορροπία, με τη μονοτονία της φύσης να είναι εμφανής μόνο δια της απουσίας της. Συνδυάζει  τις ψηλές, δύσβατες, άγονες οροσειρές µε τους εύφορους κάµπους, τα μεγάλα λιµάνια µε τους γραφικούς όρµους, τον πολυάσχολο βορρά µε τον ήρεµο νότο, τη χερσόνησο µε τη θάλασσα, το χιόνι και τη βροχή µε τον άπλετο ήλιο. Ο τόπος που θα μπορούσε εύκολα επάξια να χαρακτηριστεί ως «η νήσος των Μακάρων» ή «παράδεισος» κατά τους αρχαίους Έλληνες.

Γεωγραφία

Αγκυροβολημένη στη θάλασσα, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με την Ευρώπη στον Βορρά, την Ασία στα ανατολικά και την Αφρική στα νότια, η Κρήτη φαντάζει σα σύνορο του νότιου Αιγαίου.   Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα από το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου,175 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, και 800 χιλιόμετρα από την Αφρική. Είναι το μεγαλύτερο από τα ελληνικά νησιά, το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, μετά την Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κορσική και την Κύπρο.

Οι ακτές της βρέχονται από τα νερά του Κρητικού Πελάγους στη βόρεια πλευρά, από το Λιβυκό Πέλαγος στα νότια, από το Καρπάθιο πέλαγος στα ανατολικά και στη δύση από το Μυρτώο Πέλαγος

Το μέγιστο μήκος της είναι 260 χιλιόμετρα, από το σημείο της Γραμβούσας στα βορειοδυτικά μέχρι το σημείο Σίδερος στα νοτιοανατολικά, ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 60 χιλιόμετρα   (στο σημείο Σταυρός του κόλπου του Λίθινου) μέχρι 12 χιλιόμετρα στα στενά της Ιεράπετρας (από τον κόλπο του Μιραμπέλου μέχρι τον κόλπο της Ιεράπετρας). Η έκτασή της καλύπτει  8.261 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μαζί με τα νησάκια Γαύδος και Ντία καλύπτει 8.303 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Κρήτη έχει οροπέδια ανάμεσα στις κορυφές των βουνών. Η γη εκεί είναι  γόνιμη και το βρόχινο νερό που συλλέγεται σε αυτές τις φυσικές λεκάνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάνει αυτά τα οροπέδια ιδανικά για  γεωργικές καλλιέργειες.

Λασίθι

LassithiΟ Νομός Λασιθίου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης, έχοντας έκταση 1,818 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε περίπου 70.000 κατοίκους και οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Τα κύρια προϊόντα του Νομού είναι τα σιτηρά, το λάδι, οι ελιές, τα χαρούπια και οι σταφίδες. Υπάρχουν δύο διαφορετικές θεωρίες ως προς την προέλευση του ονόματος «Λασίθι»: η πρώτη υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ιάσιος», που σημαίνει εύφορη περιοχή -και πράγματι το Λασίθι έχει παραμείνει κατάφυτο από τους αρχαίους χρόνους - ενώ η δεύτερη, που αποδίδεται στον Paul Favre, σχετίζει το όνομα με τη Σητεία, την οποία οι  Ενετοί  ονόμαζαν «La Sitti». Η πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Άγιος Νικόλαος, ένα γοητευτικό λιμάνι που βρίσκεται σε έναν βαθύ κόλπο.

Το Λασίθι σήμερα περιλαμβάνει χωριά βέρων Κρητικών, οι οποίοι διατηρούν την παράδοση της φιλοξενίας. Αποτελείται επίσης από μικρές όμορφες πόλεις με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, νυχτερινή ζωή στα μπαρ και κλαμπ, καθώς και στα θερινά σινεμά. Έχει μαγαζιά με κοσμήματα και ασημικά, υπέροχες γούνες και έργα λαϊκής τέχνης, μαζί με  τοπικές αγορές που προσφέρουν  φρούτα και  καρπούς της γης, όπως μπανάνες, πορτοκάλια,  πεπόνια,  σύκα καθώς και θυμαρίσιο μέλι και διάσημα τυριά.

Γεύσεις και αρώματα που μένουν αξέχαστα.

Το Λασίθι είναι ένας προορισμός με μοναδικές παραλίες, μερικές απομονωμένες, άλλες οργανωμένες (βραβευμένες με 32 Γαλάζιες Σημαίες) και είναι ιδανικές για θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, καταδύσεις ή υποβρύχιο ψάρεμα.

Ηράκλειο

HeraklionΤο Ηράκλειο αποτελείται από ένα κράμα διαφορετικών και μοναδικών στοιχείων, που περισσότερο από κάθε άλλο Νομό της Κρήτης, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως ο Νομός των αντιθέσεων.

Η θέση του στο κέντρο της Κρήτης έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση των κύριων οικονομικών και διοικητικών λειτουργιών, καθώς και του πληθυσμού του νησιού, στην πρωτεύουσα, το Ηράκλειο. Η πόλη, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κρήτης, είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κρητικής κουλτούρας, που αναμιγνύεται με όλες τις εκφράσεις και τις λειτουργίες ενός σύγχρονου αστικού κέντρου, δεδομένου ότι αποτελεί ταυτόχρονα το κύριο εμπορικό λιμάνι του νησιού και το κέντρο των τηλεπικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Η πόλη του Ηρακλείου έχει επηρεάσει τις γειτονικές περιοχές, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του οικισμό του Γαζίου, της  Αλικαρνασσού, των Γουβών, των Μαλίων και της Χερσονήσου που  γραμμικά απλώνονται κατά μήκος των βόρειων ακτών του νομού. Ωστόσο, από  τον βόρειο αυτόν άξονα προς τα νότια, ο σύγχρονος χαρακτήρας των μεγάλων πόλεων ακόμα δεν μπορεί να εμβολιάσει τον πολιτισμό  αιώνων που διαφυλάσσεται καλά χάρη στο χώμα. Ο Νομός απλώνεται προς τα δυτικά μέχρι τους πρόποδες του θρυλικού βουνού Ίδη, προς τα δυτικά μέχρι τους πρόποδες των βουνών του Λασιθίου, ενώ στα νότια, είναι περιστοιχισμένος από την οροσειρά των Αστερουσίων και του Κόφινα. Η ενδοχώρα οριοθετείται από δύο μέρη που έχουν αποτελέσει την τοποθεσία μεγάλων πολιτισμών: το ανθρωπόμορφο βουνό Γιούχτα στα βόρεια και τη Μεσσαρά, τη μεγαλύτερη και πιο εύφορη πεδιάδα του νησιού, στα νοτιοδυτικά. Στο κέντρο, τα οροπέδια του Νομού ραγίζονται από ρεματιές και κοιλάδες, χαράζονται  από ρέματα και  ποταμούς που ρέουν από τα ορεινά προς τα νότια παράλια του Νομού.

Η ποικιλία του τοπίου στο Νομό Ηρακλείου αντικατοπτρίζει την οικιστική δομή και το κοινωνικό-πολιτισμικό ιστό που έχει ανάλογα διαμορφωθεί . Μερικές φορές συναντάμε χωριά προσκολλημένα σε ψηλά βράχια, ή λιτά, πέτρινα ποιμαντικά οικήματα που μόλις διακρίνονται από το γκρίζο ασβεστόλιθο των γυμνών βουνών. Άλλες φορές συναντάμε διάσπαρτα μοναχικά μετόχια στη μέση εκτεταμένων αμπελώνων και ελαιώνων, για μια ακόμη φορά ομάδες νέων οικισμών που αντικαθιστούν τους παλιούς εξισορροπώντας ανάμεσα στον παλιό και σύγχρονο κόσμο, έτσι ώστε ο πληθυσμός τους να μπορέσει να διατηρηθεί. Ένας πληθυσμός που διατηρεί τη διάθεση για φιλοξενία και πολιτιστική δημιουργία, που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του, ανθίζει, και ομορφαίνει την καθημερινότητα με σύγχρονες εκφράσεις.

Ηράκλειο:  Ένας Νομός γεμάτος φυσικά και ανθρώπινα στοιχεία σε μια καινοτόμα αρμονία, που συνθέτουν ένα γοητευτικό, ζωντανό παρόν, ως ακολουθία ενός μυστηριώδους και θρυλικού παρελθόντος.

Ρέθυμνο

RethymnoΔυτικά του νομού Ηρακλείου βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου, μια ορεινή περιοχή με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Καλύπτει μια περιοχή 1.496 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό 86.532 κατοίκους. Παρά το γεγονός ότι ο νομός Ρεθύμνου είναι ο μικρότερος μεταξύ των τεσσάρων νομών της Κρήτης, διαθέτει πληθώρα από φυσικές ομορφιές, απίστευτες παραλίες, αρχαιολογικά και ιστορικά μοναστήρια,  παραδοσιακά, ορεινά χωριά και παραθεριστικούς οικισμούς. Χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: το Ρέθυμνο, τον Άγιο Βασίλειο, το Αμάρι και τον Μυλοπόταμο.

Η πόλη του Ρεθύμνου, η πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού. Το κύριο εισόδημα των κατοίκων προέρχεται από την καλλιέργεια της ελιάς, το λάδι και την κτηνοτροφία.  Υπήρξε κέντρο των Τεχνών και των Γραμμάτων, με ιδιαίτερη πολιτιστική άνθηση τον 16ο και 17ο αιώνα. Μια πολύ γοητευτική πόλη, με το παλιό τμήμα και το κάστρο της, έχει έναν δικό της χαρακτήρα, που διατηρείται από τους τόσους πολιτισμούς που άνθισαν στην περιοχή.

Η μορφολογία του νομού σχηματίζεται κυρίως από ορεινά φαράγγια, σπήλαια, κατάφυτες κοιλάδες και ποτάμια και οριοθετείται στα δυτικά από τα Λευκά Όρη και στα ανατολικά από τον Ψηλορείτη.

Πολλά μικρά, γραφικά και άθικτα από την μοντέρνα εποχή χωριά βρίσκονται στο νομό με τους κατοίκους τους να διατηρούν πνεύμα φιλοξενίας και μια υπέροχη κληρονομιά. Ένας αξιοσημείωτος τρόπος ζωής ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μεταφέρεται με γιορτές, μουσική, τέχνη και έθιμα. Σε σημαντικά μικρότερες πόλεις και χωριά στο νομό του Ρεθύμνου, όπως το Πάνορμο, τα Ανώγεια, την Αργυρούπολη, τις Μαργαρίτες, το Μπαλί, το Γεράνι, τον Αγ. Παύλο, τον Πλακιά και την Αγία Γαλήνη, μπορείτε να συναντήσετε αυτόχθονες, να θαυμάσετε τα ιστορικά μνημεία και να μάθετε την ιστορία αυτής της πλευράς της Κρήτης.

Ο νομός Ρεθύμνου διαθέτει μια πληθώρα ειδυλλιακών παραλιών και απομονωμένων όρμων, που φημίζονται για την παρθένα ομορφιά τους και τα κρυστάλλινα νερά τους. Η πιο δημοφιλής και ομορφότερη παραλία είναι αυτή της  Πρέβελης που μοιάζει με λιμνοθάλασσα, με γαλαζοπράσινα νερά, φοίνικες και ζεστή άμμο. Επίσης, υπέροχες παραλίες μπορούν να βρεθούν στις εξής περιοχές: Άδελε, Αγία Γαλήνη, Αγία Παρασκευή,  Άγιο Γεώργιο, Άγιο Παύλο,  Αμμούδι,  Μπαλί, Δαμνόνι, Επισκοπή, Γεράνι, Γεροπόταμος, Μικρό Αμμούδι,Πάνορμος, Πλακιά, Πλατανές, Ρέθυμνο, Ροδάκινο και Τριόπετρα.

Χανιά

ChaniaΟ νομός Χανίων είναι το δυτικότερο τμήμα του νησιού της Κρήτης που καλύπτει μια έκταση 2376 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με πληθυσμό 150.387 κατοίκους (απογραφή 2001).

Ο νομός Χανίων οριοθετείται ανατολικά από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, το Κρητικό Πέλαγος στα βόρεια και το Λιβυκό Πέλαγος στα νότια, αφήνοντας στη μέση μια έκταση 350 τετραγωνικών χιλιόμετρων ακτής.
Η επιβλητική οροσειρά του Λευκού Όρους, ή Μαδάρες, με τις δεκάδες κορυφές της, η ψηλότερη των οποίων είναι οι Πάχνες (2454 μ.), αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νομού.
Η οροσειρά εκτείνεται από δυτικά προς τα ανατολικά και εξαφανίζεται κοντά στο Νομό Ρεθύμνης, έχοντας σχηματίσει πολλά οροπέδια όπως του Ομαλού (υψόμετρο 1080 μ.)και το Ασκύφου (υψόμετρο 730 μέτρα) και έχει χωριστεί από άγρια φαράγγια και χαράδρες μοναδικής ομορφιάς, όπως αυτή της Αγίας Ειρήνης, της Σαμαριάς, του Αράθενα, του Ίμπρου και πολλά άλλα στην πορεία. Επιτρέπει απλόχερα σε μια μεγάλη εύφορη πεδιάδα να απλωθεί στα βόρεια, γονιμοποιώντας την με άφθονες πηγές νερού , που μετατρέπονται σε ζωντανούς ποταμούς, οι μεγαλύτεροι των οποίων είναι ο Πλατανιά (στα αρχαία Ιαρδανός) και ο Κοιλιάρης.

Οι πεδιάδες του Κισσάμου, των Χανίων, των Αρμένων και της Γεωργιούπολης καταλήγουν σε πυκνοκατοικημένες και τουριστικά ανεπτυγμένες παραλίες του Κρητικού Πελάγους. Η προσεγγίσιμη, σμιλεμένη ακτή χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις μεγάλες χερσονήσους, που μοιράζονται τα ίδια ονόματα με τα αντίστοιχα ακρωτήρια της Γραμβούσας, της Ειρήνης (Σπάθα), του Ακρωτηρίου και του Δρεπάνου, μεταξύ των οποίων διαμορφώνονται και οι τέσσερις μεγάλοι και προσιτό κόλποι του Κισσάμου, των Χανίων, της Σούδας και της Γεωργιούπολης. Η προτελευταία φιλοξενεί το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με το βόρειο τμήμα, τα Λευκά Όροι  στριμώχνουν ασφυκτικά τα νότια και δυτικά παράλια σε μια στενή λωρίδα καλλιεργήσιμης γης, με εξαίρεση την Παλαιόχωρα στα δυτικά και τον κάμπο του Φραγκοκάστελου στα ανατολικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νότια και δυτικά παράλια να παραμένουν αραιοκατοικημένα και λιγότερο ανεπτυγμένα τουριστικά, επιτρέποντας την άγρια και παρθένα ομορφιά τους να  παραμένει άθικτη. Εκτός από τα παραπάνω, οι πέντε μικρές είσοδοι στα νότια, δηλαδή η Παλαιοχώρα, η Σούγια, η Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό και η Χώρα Σφακίων και οι τρεις στη δυτική ακτή, το Λιβάδι, το Σφηνάρι και το Στόμιο δεν είναι προσβάσιμες από τα μεγάλα επιβατηγά πλοία.

Τα νησιά του νομού, αυτό της Σούδας, των Αγίων Θεοδώρων ή Θεοδώρου στον κόλπο των Χανίων και η Ήμερη και η Άγρια Γραμβούσα στην άκρη του ακρωτηρίου, με το οποίο μοιράζεται όνομά του, είναι μικρά και ακατοίκητα.

Η Γαύδος αποτελεί την εξαίρεση, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κρήτης και κατά συνέπεια, η νοτιότερη κατοικημένη περιοχή της Ευρώπης. Βρίσκεται σε απόσταση 23 ναυτικών μιλίων από τη Χώρα Σφακίων και 32 ναυτικών μιλίων από την Παλαιόχωρα. Ο Νομός των Χανίων διαθέτει επίσης τη μοναδική φυσική λίμνη όχι μόνο του Νομού αλλά και ολόκληρης της Κρήτης και συγκεκριμένα αυτή του Κουρνά στον Αποκόρωνα, ενώ μια μικρότερη, τεχνητή λίμνη έχει δημιουργηθεί στην Αγία Κυδωνία για την άρδευση του κάμπου των Χανίων.

Βραβεία

Green Key 2024
Europe's Leading Beach Resort 2024
Europe's Leading Luxury Villa Resort 2024
Greece's Leading Hotel 2024
Europe's Leading Luxury Villa Resort 2023
Greece's Leading Hotel 2023
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Elounda Beach
Elounda Beach Hotel & Villas, 720 53 Ελούντα Κρήτη, Ελλάδα. Τηλ: +30 28410 63000, Φαξ: +30 28410 41373
Όνομα είναι υποχρεωτικό
Email είναι υποχρεωτικό
είναι υποχρεωτικό
  • Helios Hotels
  • Leading Hotels
MH.T.E. 1040K015A0079800